Bodegas Itturia
Castillo y León "Toro"
Xavier Iturria studeerde aan de Universiteit van Bordeaux en heeft ervaring opgedaan bij gerenommeerde wijnhuizen zoals Vega Sicilia en Bodegas Mauro in de Ribera del Duero. Daarnaast heeft hij gewerkt met de broers Lurton en de 'flying winemaker' Michel Rolland. Xavier bezit slechts vijf hectare oude wijngaarden op een hoogte van meer dan 700 meter boven zeeniveau en werkt volledig biologisch. Toro, gelegen ten westen van Rueda, is een van de meest dynamische rode wijngebieden van Spanje. Hun specialiteit is de uitbundige lokale variant van de Tempranillo-druif: Tinto de Toro.
La Viña de Segundo
Tinto de Toro-Garnacha
Tinto de Toro, de wijngaard is 35 jaar oud en staat op zijn originele onderstok, dus zonder enting. De wijngaard is gelegen in Morales de Toro, op een zeer kleiachtige bodem op een hoogte van 650 meter. De oogst is vroeg en de maceratie is zeer kort om al het fruit te extraheren. Na een rijping van 6 tot 8 maanden in vaten, verfijnt de wijn zijn rijping in vaten op zijn fijnste droesem. De stijl is elegant en soepel, met tonen van rode vruchten, zwart fruit, noten en een vleugje vanille, en een afdronk met gebrande koffie.
Valdosan
Tinto de Toro
Tinto de Toro, de wijngaard is meer dan 100 jaar oud en staat op zijn originele onderstok, dus zonder enting. De wijngaard is gelegen in Morales de Toro, op een zeer kleiachtige bodem op een hoogte van 650 tot 700 meter. De oogst is vroeg en de maceratie duurt 20 dagen om al het fruit te extraheren. Na een rijping van 30 maanden in vaten, verfijnt de wijn zijn rijping in vaten op zijn fijnste droesem. De stijl is krachtig en complex, met tonen van rijp gekonfijt fruit, gedroogde kruiden, leer en rijpe amarena-kersen. Er is veel energie in de lange afdronk met tonen van hout en chocolade.
Iturria 18
Tinto de Toro-Granacha
Tinto de Toro en Garnacha, de wijngaard is tussen 20 en 60 jaar oud en staat op zijn originele onderstok, dus zonder enting. De wijngaard is gelegen in Morales de Toro, op een zeer kleiachtige bodem op een hoogte van 650 tot 700 meter. De oogst is vroeg en de maceratie is zeer kort om al het fruit te extraheren. Na een rijping van 22 maanden in vaten, verfijnt de wijn zijn rijping in vaten op zijn fijnste droesem. De stijl is complex en elegant, met tonen van rood fruit, bramen, vanille, zeer fijne tannines en een afdronk met cacao en gebrande koffie.